Go Back Up
 • DNI
 • UR
 • MINUT

17. POSLOVNO-FINANČNI SEJEM

SREDA, 19. JUNIJ 2024, HOTEL SLOVENIJA, PORTOROŽ
17PFS_3

SPREMEMBA POSLOVNO-FINANČNIH PRAKS MED GENERACIJAMI

»Kako je finance vodil ata in kako to danes dela hči/sin?«

Spoznajte izbrane vidike dobrih poslovno-finančnih praks s poudarkom na spremembi prioritet med generacijami in začnite pisati naslednje poglavje vaše poslovne zgodbe.

Primere dobre prakse bodo iz prve roke predstavili vodilni iz različnih podjetij, njihove zgodbe pa bo strokovno povezoval poslovni finančnik dr. Jožko Peterlin.

" Ni zmaga dobiti kredit, zmaga je vrniti kredit in obdržati premoženje. "

Dr. Jožko Peterlin

hotel

Zakaj obiskati 17. Poslovno-finančni sejem?

Na sejmu boste spoznali dobre poslovno-finančne prakse podjetij, ki bodo delila svoje bogate izkušnje in inovativne pristope za oblikovanje trdne finančne prihodnosti vašega podjetja.

 1. PSF je priložnost, da pridobite dragocena znanja, razširite svojo mrežo in vzpostavite temelje za dolgoročni uspeh.

Izvedeli boste:

 • kako voditi finance v podjetju in kaj je danes drugače kot pred 20 ali 30 leti;
 • kako pristopiti k financiranju rasti podjetja;
 • katere so dobre prakse odnosov z bankami oziroma zadolževanja;
 • zakaj in kako z obratnim kapitalom ohranjamo posojilno sposobnost in zagotavljamo plačilno sposobnost;
 • kako postaviti finančni nadzor nad poslovodenjem;
 • kateri so pravni vidiki prenosa lastništva, poslovodenja ali zgolj nadzora;
 • kakšna so pričakovanja lastnikov direktorjev na področju financiranja razvoja in rasti prodaje.

PROGRAM 17. POSLOVNO-FINANČNEGA SEJMA

Sreda, 19. junij 2024, Hotel Slovenija, Portorož

 1. Dobra praksa financiranja posla,včeraj, danes, jutri

  Jožko Peterlin copy

  Dr. Jožko Peterlin, Smartfin

  Poslovno-finančni svetovalec

  Dr. Jožko Peterlin je preizkušeni poslovni finančnik z dolgoletno prakso na področju vodenja in nadzora poslovnih financ. Izkušnje in znanje je nabiral kot finančni direktor in član uprave Droge, direktor za problematične naložbe in pooblaščenec uprave NLB, predsednik uprave Družbe za upravljanje in kot član uprave za finance Telekoma Slovenije. Zdaj že vrsto let kot poslovno-finančni svetovalec vodi strokovna usposabljanja, vodi finančne projekte v pretežno družinskih podjetjih in financira posle.

 2. Tradicija ni pogoj za uspeh

  Nina Bratovž copy

  Nina Bratovž, JB Restavracija

  Sommelierka 3. stopnje

  Nina Bratovž je zaposlena v družinski restavraciji JB kot sommelierka, natakarica. V gostinski svet je vstopila zelo mlada in hitro spoznala, da ji je pisan na kožo, čeprav je najprej študirala farmacijo. V vseh teh letih se je izobraževala predvsem na področju vina in drugih pijač, tako da ima naziv sommelierka 3. stopnje in WSET 3. stopnje. V domačem podjetju skrbi za marketing in tudi računovodstvo.

 3. Financiranje družbe v rasti in izzivi prehoda iz s. p. v d. o. o. 

  Primož Bučar copy

  Primož Bučar, Kovinarstvo Bučar

  Direktor

  Primož Bučar je po izobrazbi univerzitetni diplomirani inženir gospodarskega inženirstva in direktor podjetij Kovinarstvo Bučar d. o. o. in KB-CE d. o. o. Odraščal je v okolju družinskega podjetja, zato ga odlikujejo dolgoletne izkušnje v proizvodnji, komerciali in vodenju ter razvojna usmerjenost. Z bratom sta od staršev prevzela nasledstvo družinskega podjetja z že skoraj 60-letno tradicijo. Zadnjih nekaj let uspešno nadaljujeta podjetniško zgodbo in zaposlujeta že približno 100 ljudi.

 4. Dobra praksa zadolževanja – pristop, ki jamči varnost

  Matej Akrapovic copy

  Mag. Matej Akrapovič, Akrapovič d. d.

  Finančni direktor

  Matej Akrapovič že 13 let dela v podjetju Akrapovič d. d., v katerem je najprej začel kot direktor kontrolinga, zdaj pa je v vlogi finančnega direktorja. Po opravljenem magisteriju iz finančne ekonomije na univerzi v Nottinghamu (Velika Britanija) je svojo prvo zaposlitev dobil v podjetju Droga Kolinska in vodil vpeljavo izračunavanja dobičkonosnosti izdelkov za več kot 20 podjetij.

 5. Nadzor nad finančnim poslovanjem, garancija kapitalske ustreznosti

  Andrej Repše copy

  Andrej Repše, Armat d. o. o.

  Ustanovitelj in lastnik

  Andrej Repše je ustanovitelj in lastnik podjetja Armat d. o. o. Svojo poslovno pot je začel v Metalni v Krmelju in nadaljeval kot vodja proizvodnje v podjetju Inkot v Trebnjem. Po pripojitvi podjetja k Trimu je naslednjih 24 let ostal zvest trebanjskemu podjetju, leta 1993 pa ustanovil lastno podjetje Armat.

  Leta 2012 je prejel nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Po dvajsetih letih rasti in uspešnega vodenja podjetja in po petinštiridesetih letih polne delovne dobe je leta 2014 predal funkcijo prvega direktorja nasledniku, sam pa prevzel funkcijo prokurista.

 6. Možne oblike prenosa lastništva, poslovodenja ali zgolj (finančnega) nadzora podjetja

  Primož Raktelj copy

  Primož Raktelj, MBA, Smartfin

  Pravnik

  Primož Raktelj je diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Zaključil je tudi študij MBA na univerzi v Kansasu, na Consortium Institute of Management and Business Analysis. Izkušnje na pravnem področju je pridobival v podjetju ACH kot namestnik generalnega direktorja, pred tem pa je bil pomočnik generalnega direktorja za korporativno pravo. Bil je tudi direktor pravnih zadev v Drogi Portorož in predstojnik pravne službe Občine Piran. Primož Raktelj je tudi strokovni partner Akademije poslovnih financ, odgovoren za finančno pravo.

 7. Investiranje, priložnosti za rast ali finančno breme

  Katja Grubar copy

  Katja Grubar, Bos Grubar d. o. o.

  Vodja financ

  Katja Grubar je vodja financ v družinskem podjetju, ki se že četrt stoletja ukvarja s strojegradnjo in orodjarstvom. Odkar je podjetje pred 25 leti ustanovil njen oče, se je vzpenjala po hierarhični lestvici, prevzemala odgovornosti in pridobivala izkušnje. Danes je odgovorna za finančno plat dejavnosti podjetja in skrbi za finančno stabilnost podjetja, strategijo financiranja, upravljanje tveganj in optimizacijo poslovnih procesov.

 8. Posebnosti financiranja obratnega kapitala: kako pritiskajo kupci in dobavitelji

  Renata K Skubic1 copy

  Renata Koprivec Skubic, Siliko d. o. o.

  Direktorica financ

  Renata Koprivec Skubic je diplomirala na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani leta 2009 in se zatem zaposlila v družinskem podjetju Siliko d. o. o., ki je razvojni dobavitelj in proizvajalec tehničnih izdelkov iz elastomerov in termoplastov z več kot 30-letno tradicijo. Najprej je delala v računovodstvu in že v naslednjem letu ustanovila kontroling. V letu 2020 je prevzela tudi finance ter nato še splošne službe. Čeprav je zadnja leta kot direktorica financ vse bolj vpeta tudi v strateške odločitve na ravni podjetja, je še vedno najbolj doma v operativnih nalogah financ in kontrolinga.

 9. Okrogla miza:

  Financiranje prodaje in razvoja – percepcija poslovodstva/lastnika

  • Davorin Dobočnik, izvršni direktor, Akrapovič d. o. o.
  • Marjeta Furlan, direktorica, Intra lighting d. o. o.
  • dr. Jožko Peterlin, Smartfin
  • gost presenečenja

  Moderator: novinar gospodarske redakcije Dela

   

17. Poslovno-finančni sejem bo med 9. in 17. uro. Natančen urnik predavanj bo objavljen naknadno.
Med programom je načrtovan odmor za mreženje, poseben odmor za kosilo in druženje ob degustaciji istrskih vin na koncu.
Medijska hiša Delo si kot organizator pridržuje pravico do spremembe programa.

OSTANITE V STIKU Z NAMI

Zagotovite si prejemanje aktualnih informacij in dobrih poslovno-finančnih praks, ki jih bomo obravnavali tudi na 17. Poslovno-finančnem sejmu.